Papu on tullut koko ajan itsevarmemmaksi. Hissiä ei pelkää enää ollenkaan, vaan oma-aloitteisesti menee sinne. Nyt kyllä ymmärtää ihan konkreettisesti miten tärkeää on totuttaa pienenä erilaisiin asioihin ja tilanteisiin.

Papu on hiljalleen oppinut jo monenlaista. Suurin osa jutuista on sellaisia mitkä oppii sen kummemmin opettamatta. Ollaan vain tietyissä tilanteissa toistettu jotakin sanaa ja Papu on ymmärtänyt yhdistää sen tilanteeseen. Esim. kun sanoo "Ulos" Papu tietää mennä jo eteiseen odottamaan. Tai kun ollaan ulkona ja sanoo "Sisälle", niin tietää lähteä kävelemään ulko-ovelle päin.

"Panta"-sanalla tulee luokse ja odottaa että panta laitetaan. Ymmärtää myös että "Alas" tarkoittaa että pitää laskeutua jos hyppää esim. sohvan tai sängynreunaa vasten. Kävelyllä taas "mennään"  tarkoittaa että jatketaan matkaa. "Ei"-sanankin ymmärtäminen alkaa pikkuhiljaa luonnistua paremmin. Välillä on tosin joutunut ärähtämään isomminkin.

Ruokakupin kanssahan tehtiin aluksi niin, että Papu sai ruoan kun istui ja otti katsekontaktin. Nyt ollaan viety harjoittelua pidemmälle ja Papun pitää istua paikoillaan, ottaa katsekontakti ja pitää se kunnes lasken ruokakupin maahan. Ja syömään saa nousta istumasta vasta kun sanon että "saa ottaa".

Tämä alkaa mennä koko ajan paremmin. Tosin varsinkin nälkäisenä Papu saattaa yrittää hötkyillä ja mennä kupille ennen kuin annan luvan, mutta sitten vaan nostan kupin pois ja harjoitellaan uudestaan, kunnes sujuu.

Niin ja oikein ylpeitä ollaan siitä, että Papu ymmärtää nyt istua pyynnöstä. Ollaan hiljalleen harjoiteltu sitä muutama minuutti kerrallaan pari kertaa päivässä. Kaiken lisäksi tottelee vielä molempia meistä.
Ollaan myös harjoiteltu niin, että sanotaan "istu" yhtäkkiä esim. kun ollaan ulkona. Hyvin osaa jo.
Enää ei siis tässä ole naksutinta mukana, vaan palkitaan joka kerta namilla.

Seuraavaksi täytyy alkaa saamaan Papu istumaan niin kauan kunnes sanon "vapaa". Papu vaikuttaa kyllä helposti oppivalta ja sen kanssa on kyllä tosi mukavaa ja palkitsevaa harjoitella, kun on niin innoissaan ja selvästi kuuntelee ja ymmärtää.

1055508.jpg